Ginekolog Ganti Jeneng Kondisi Menopause Kanggo Destigmatize Obrolan Babagan Gejala
Ginekolog Ganti Jeneng Kondisi Menopause Kanggo Destigmatize Obrolan Babagan Gejala
Anonim

Apa ing jeneng? Akeh imigran ing Amerika wis salah siji Inggris ing ejaan utawa langsung ngganti jeneng minangka cara kanggo Gamelan transisi menyang negara anyar lan bantuan liyane aran luwih nyaman karo wong-wong mau, supaya bisa ketok sing kondisi medical uga bisa entuk manfaat saka owah-owahan jeneng.

Ketoke, North American Menopause Society (NAMS) lan International Society for the Study of Women's Sexual Health (ISSWSH) percaya yen kedadeyan kasebut. Anggota loro masyarakat sarujuk istilah sindrom genitourinary menopause - utawa GSM, kanggo cendhak - minangka istilah medis sing akurat lan bisa ditampa kanthi umum kanggo digunakake nalika nerangake apa sing diarani atrofi vulvovaginal. "Istilah 'GSM' bakal nggawe ngrembug masalah dadi luwih gampang, padha karo cara 'ED' ngganti kita kemampuan kanggo pirembagan bab impotensi," ngandika Dr Margery Gass, NAMS Executive Director.

ED, utawa dikenal minangka disfungsi ereksi, nyebabake kira-kira 20 yuta wong ing Amerika Serikat wae, kanthi tingkat prevalensi kira-kira 52 persen ing antarane wong lanang antarane umur 40 lan 70. Kanthi akeh wong sing kena pengaruh, istilah sing nyaman dibutuhake ing supaya ngijini obrolan gampang antarane Doctors lan patients. Ing kasus liyane saka owah-owahan jeneng medical, istilah anyar wis nggawa kajelasan luwih kanggo kondisi tartamtu utawa penyakit. ALS (utawa amyotrophic lateral sclerosis), ing tengah Ice Bucket Challenge, sadurunge diarani minangka "Penyakit Lou Gehrig" kanggo ngurmati pemain baseball luar biasa sing nandhang penyakit kasebut lan ndadekake perhatian internasional babagan kondisi kasebut. Amarga generasi anyar ora duwe memori babagan atlit sing paling apik iki, penyakit neurodegeneratif sing progresif iki pungkasane diganti jeneng lan saiki nggambarake pemahaman sing luwih ilmiah babagan penyakit kasebut. Conto liyane: "kelainan bipolar" ngganti istilah "depresi manik", sing mesthi nyebabake emosi sing ora cocog kanggo penyakit mental sing serius iki.

Sing ndadekke kita menyang GSM, ditetepake minangka kumpulan gejala lan pratandha sing kedadeyan nalika menopause lan digandhengake karo nyuda estrogen lan steroid seks liyane sing nyebabake owah-owahan ing labia majora / minora, klitoris, vestibule / introitus, vagina, uretra, lan kandung kemih. Sindrom kasebut kalebu kekeringan alat kelamin, kobong, lan iritasi; lack of lubrication, pain, lan fungsi mboten saget nalika jinis; lan infeksi saluran kemih. GSM mengaruhi kira-kira setengah saka kabeh wanita postmenopausal, dadi iki tegese akeh wanita ngalami sawetara utawa kabeh pratandha lan gejala, nanging asring banget padha ora ngerti perawatan kasedhiya amarga padha aran ora nyaman ngrembug masalah nalika ujian ginekologi, kang, ayo padha ngadhepi iku, ora persis nyaman lan sayah. Luwih elek, mung udakara siji saka 10 panyedhiya perawatan kesehatan sing keganggu nyebutake kahanan kasebut karo pasien.

Dadi panel pakar menopause saka NAMS lan ISSWSH ketemu ing konferensi konsensus kanggo nyetak istilah anyar sing ora stigmatize wanita lan ora isin banget kanggo ngomong. Plus, GSM alamat apa istilah sadurungé - vaginitis atrophic lan atrophy vulvovaginal - digatèkaké; yaiku, gejala urin diiringi owah-owahan genital. Sawise teka ing GSM, panelis uga wiwit ngembangake alat kanggo mbantu standarisasi pemeriksaan fisik kanggo nggoleki owah-owahan fisik kasebut. Banjur, pasien kudu bisa ngomong kanthi luwih gampang, dene panyedhiya bakal bisa nggawe diagnosis kanthi cepet lan akurat lan njaluk wanita perawatan sing dibutuhake.

Popular dening topik