Wedi radiasi ngirim ora ngalangi wanita saka screening mamografi
Wedi radiasi ngirim ora ngalangi wanita saka screening mamografi
Anonim

Resiko kanker payudara sing disebabake dening radiasi saka screening mammografi rada sithik dibandhingake karo keuntungan saka urip sing dikarepake, miturut studi anyar sing muncul online lan ing jurnal Radiologi Januari.

"Bubar iki, ana laporan ing pers sing fokus ing risiko radiasi potensial saka mamografi, utamane sing digunakake kanggo screening periodik," ujare panulis utama studi kasebut, Martin J. Yaffe, Ph.D., ilmuwan senior ing riset imaging ing Sunnybrook. Pusat Ilmu Kesehatan, lan profesor ing departemen biofisika medis lan pencitraan medis ing Universitas Toronto. "Panaliten kita nuduhake yen risiko kanker sing ana gandhengane karo pemeriksaan rutin ing wanita umur 40 lan luwih sithik banget, utamane yen dibandhingake karo keuntungan sing ana gandhengane karo deteksi dini."

Dr Yaffe lan kanca-kancane, James G. Mainprize, Ph.D., ngembangake model kanggo ngira-ngira risiko kanker payudara sing disebabake dening radiasi sawise paparan radiasi ionisasi saka payudara saka macem-macem skenario skrining mamografi lan ngira jumlah potensial payudara. kanker, kanker payudara fatal, lan taun-taun urip sing ilang amarga skrining mamografi.

Nggunakake perkiraan dosis radiasi 3.7 miligram (mGy), sing khas kanggo mamografi digital, lan kohort 100.000 wanita, para peneliti ngetrapake model risiko kanggo prédhiksi jumlah kanker payudara sing disebabake dening radiasi sing disebabake dening pemeriksaan siji lan banjur ditambahi model kanggo macem-macem skenario screening diwiwiti lan pungkasan ing umur beda.

Asil kasebut nuduhake yen ing 100.000 wanita, saben nampa dosis 3.7 mGy kanggo loro dodo, screening taunan saka umur 40 nganti 55 taun lan screening biennial sawise umur 74 taun bakal nyebabake 86 kanker sing disebabake dening radiasi, kalebu 11 kanker fatal., lan 136 taun urip ilang.

Kosok baline, kanggo kohort sing padha kira-kira 497 urip lan 10.670 taun urip bakal disimpen kanthi deteksi luwih awal.

"Risiko prediksi kanker payudara sing disebabake dening radiasi saka skrining mamografi kurang saka jumlah kanker sing diakibatake, jumlah kematian potensial, lan jumlah taun urip sing ilang," ujare Dr Yaffe. "Kanggo wanita luwih saka 40, keuntungan samesthine diwenehake dening screening rutin ing syarat-syarat urip disimpen utawa taun urip disimpen nemen ngluwihi risiko iki. Kanggo wanita iki, risiko radiation ngirim ora dadi pencegah saka screening."

Popular dening topik