Skor risiko genetik sing ana gandhengane karo risiko kanker payudara; prediksi saka jinis penyakit
Skor risiko genetik sing ana gandhengane karo risiko kanker payudara; prediksi saka jinis penyakit
Anonim

Wanita kanthi skor risiko sing luwih dhuwur sing kalebu varian genetik tartamtu sing paling ana hubungane karo kanker payudara duwe risiko kanker payudara sing luwih dhuwur, kanthi skor kasebut uga prediksi banget babagan penyakit positif reseptor estrogen, miturut panaliten ing edisi 28 Juli. JAMA.

"Temuan saka studi asosiasi genome-wide (GWAS), bebarengan karo analisis polimorfisme kandidat spesifik [variasi gen], wis ngidentifikasi sawetara varian sing mesthi utawa bisa uga ana gandhengane karo risiko kanker payudara. Ana uga bukti sing nambah sawetara faktor genetik. duwe efek beda ing macem-macem subtipe kanker payudara, "tulis panulis.

Gillian K. Reeves, Ph.D., saka Unit Epidemiologi Kanker, Universitas Oxford, Inggris, lan kanca-kancane nindakake panaliten kanggo nganalisa risiko kanker payudara, sakabèhé lan miturut subtipe tumor, sing ana hubungane karo 14 polimorfisme nukleotida tunggal individu (SNPs).;) lan poligenik (kaitan karo karakter sing bisa diwarisake sing dikontrol dening sawetara gen bebarengan) skor risiko. Panaliten kasebut kalebu 10, 306 wanita kanker payudara (umur rata-rata ing diagnosis, 58 taun) lan 10, 393 wanita tanpa kanker payudara, sing ing 2005-2008 nyedhiyakake conto getih kanggo genotip. Para peneliti ngira rasio odds per-alele (OR) kanggo SNP individu lan insiden kumulatif kanker payudara nganti umur 70 taun ing hubungane karo skor risiko poligenik adhedhasar 4, 7, utawa 10 SNP sing paling gegandhèngan karo risiko.

Para peneliti nemokake manawa rasio kemungkinan kanker payudara paling gedhe kanggo SNP FGFR2-rs2981582 lan TNRC9-rs3803662 lan, kanggo 2 SNP iki, luwih gedhe kanggo reseptor estrogen (ER) -positif tinimbang kanggo penyakit ER-negatif, loro ing data saka panliten iki lan ing meta-analisis data liyane sing diterbitake. Asosiasi paling kuat sabanjure yaiku kanggo 2q-rs13387042, sing per-alel OR luwih gedhe kanggo bilateral tinimbang penyakit sepihak lan kanggo tumor lobular tinimbang duktal.

"Nalika efek saka 7 SNP sing paling gegandhèngan karo risiko kanker payudara sakabèhé ing data kasebut digabungake kanthi nggunakake skor risiko poligenik, risiko kumulatif kanker payudara nganti umur 70 taun ing antarane wanita ing kalima paling dhuwur kaping pindho tinimbang ing urutan kaping lima. (8,8 persen vs 4,4 persen). Loro-lorone relatif lan, utamane, prabédan absolut luwih gedhe kanggo penyakit ER-positif (7,4 persen vs 3,4 persen) tinimbang kanggo penyakit ER-negatif (1,4 persen vs 1,0 persen), "tulis penulis.

"Ing panaliten gedhe iki kalebu 10, 306 wanita sing nandhang kanker payudara lan 10, 393 tanpa penyakit kasebut, kita konfirmasi manawa sawetara varian genetik umum sing luwih penting kanggo kanker payudara duwe efek sing beda-beda ing macem-macem jinis tumor."

"Faktor risiko tartamtu kanggo kanker payudara duwe efek sing padha, utawa malah luwih gedhe, ing insiden kanker payudara tinimbang bedane sing katon ing antarane wanita kanthi skor risiko poligenik paling dhuwur vs. kanker nganti umur 70 taun ing wanita ing urutan kaping lima paling dhuwur kanggo skor risiko poligenik (8,8 persen) padha karo wanita ing negara maju sing duwe kanker payudara tingkat pertama (9,1 persen), lan luwih murah tinimbang wanita sing duwe kanker payudara. 2 kena pengaruh tingkat pertama (15,4 persen). Salajengipun, ora ana interaksi sing ditemokake antarane efek saka gen sing diselidiki ing kene lan faktor risiko kanker payudara liyane. Mula, kaya sing disaranake wong liya, mbagi wanita adhedhasar poligenik Resiko, ing tahap iki, dudu alat sing migunani kanggo program skrining kanker payudara adhedhasar populasi, nanging bisa uga migunani kanggo ngerteni mekanisme penyakit, "para peneliti nyimpulake.

Popular dening topik