Bedah utawa stenting kanggo penyakit arteri karotid? Pitakonan tetep
Bedah utawa stenting kanggo penyakit arteri karotid? Pitakonan tetep
Anonim

Tinjauan studi ilmiah sing mbandhingake rong perawatan kanggo nyegah stroke amarga penyakit arteri karotid ora menehi jawaban sing jelas babagan perawatan sing luwih apik, laporan dokter UT Southwestern Medical Center ing editorial ing Arsip Kedokteran Internal dina iki.

"Data paling anyar babagan opsi perawatan kanggo penyakit arteri karotid terus dadi campuran kabar apik lan ala," ujare Dr Ethan Halm, pangareping Divisi William T. lan Gay F. Solomon of General Internal Medicine ing UT Southwestern.

Arteri karotid, sing mlaku ing sisih tengen lan kiwa ngarep gulu, minangka loro saka papat pembuluh getih utama sing nyedhiyakake oksigen menyang otak. Arteri iki bisa dadi sempit amarga deposit kolesterol lemak, utawa plak. Yen potongan-potongan plak pecah, bisa mlebu ing otak, nyebabake stroke.

Umume riset babagan penyakit arteri karotid fokus ing rong perawatan kanggo nyegah stroke. Terapi sing luwih mantep yaiku mbukak arteri lan mbusak plak kasebut kanthi bedah. Teknik sing luwih anyar, sing diarani carotid stenting, kalebu nglebokake tabung bolong supaya arteri tetep mbukak. Tabung, utawa stent, dilebokake liwat groin.

"Ana rong klompok pasien sing beda banget sing bisa dianggep operasi utawa stenting," ujare Dr. Halm. "Umume wong sing ngalami stroke utawa 'stroke sauntara' amarga penyakit karotid sajrone 12 sasi kepungkur entuk manfaat banget saka revaskularisasi yen bisa ngidinke prosedur kasebut. operasi utawa stenting. Dheweke kudu nggawe keputusan sing ngerti karo dokter babagan keuntungan lan cilaka kabeh pilihan perawatan, apa operasi, stenting utawa obat-obatan.

Stenting kontroversial amarga kurang dikenal babagan safety lan efektifitas jangka panjang dibandhingake karo operasi. Medicare mbatesi pembayaran maneh kanggo prosedur kasebut ing kahanan sing dipilih. Daya tarik stenting yaiku ora mbutuhake anestesi, ora ninggalake bekas gulu, mbutuhake rumah sakit sing luwih cendhek lan bisa ditindakake dening ahli bedah, ahli jantung, ahli radiologi lan ahli saraf. Stenting lan operasi bisa nyebabake pati utawa stroke.

Editorial Dr. Halm ngiringi sinau ing jurnal sing padha sing ditulis dening penulis utama Dr. Manesh Patel saka Institut Riset Klinis Duke. Sinau Patel mriksa data nasional babagan panggunaan lan asil operasi lan stenting ing populasi Medicare. Para peneliti nemokake yen saka 2003 nganti 2006, panggunaan stenting tambah 33 persen, dene tarif operasi tradisional mudhun 19 persen. Panaliten kasebut uga nglapurake variasi geografis sing akeh babagan panggunaan prosedur kasebut.

"Given kapentingan kabijakan nasional kanggo ngontrol biaya perawatan kesehatan sing mundhak, kasunyatan manawa sampeyan manggon ing ngendi wae bisa pengaruhe carane akeh lan jinis perawatan sing sampeyan lara wis nggawe kapentingan gedhe," ujare Dr. Halm. "Peningkatan panggunaan stenting bisa uga amarga kasunyatane bisa ditindakake dening klompok spesialis sing luwih gedhe tinimbang operasi mung, lan stenting kurang invasif, saengga luwih akeh wong sing pengin."

Nanging, "juri isih metu ing peran sing cocog kanggo stenting lan ati-ati amarga sawetara alasan," ujare. Contone, panaliten terus-terusan nuduhake yen operasi luwih apik tinimbang stenting ing pasien 70 lan luwih lawas (klompok paling gedhe kanthi penyakit karotid). Lan sanajan 70 persen nganti 90 persen pasien AS sing ngalami operasi utawa stenting asimtomatik, tetep ora bisa dibuktekake manawa strategi revaskularisasi luwih unggul tinimbang jinis nyuda faktor risiko intensif sing saiki bisa ditindakake kanthi obat-obatan sing bisa nyuda kolesterol, nyegah getih. gumpalan lan ngontrol tekanan getih.

"Sinau babagan penyakit karotid wis nuduhake yen dokter cenderung nyatakake risiko ora nindakake prosedur luwih kerep tinimbang risiko prosedur kasebut dhewe, saengga pasien bisa uga ora entuk informasi sing paling seimbang babagan pilihane," ujare Dr. Halm, sing ngembangake materi pendhidhikan pasien lan program komputer interaktif sing dirancang kanggo mbantu pasien luwih ngerti pro lan kontra operasi, stenting lan terapi medis.

Dheweke menehi saran ing ngisor iki kanggo pasien sing nandhang penyakit karotid: "Takon dhokter sampeyan babagan keuntungan potensial lan risiko prosedur karotid miturut kahanan sampeyan. Ing arteri karotid sampeyan, mupangat operasi utawa stenting bisa uga gedhe. Yen sampeyan ora duwe, sampeyan duwe penyakit karotid asimtomatik, mula keuntungan revaskularisasi luwih cilik, lan bisa uga ora luwih apik tinimbang terapi medis sing agresif. Perawatan asimtomatik penyakit karotid ora darurat, supaya sampeyan duwe wektu kanggo njaluk kanyatan bab pro lan cons saka kabeh telung pilihan - surgery, stenting, therapy medical piyambak.

Popular dening topik