Sawetara wong sing nindakake, kenapa aku kudu? Motivasi wong golek screening kanker
Sawetara wong sing nindakake, kenapa aku kudu? Motivasi wong golek screening kanker
Anonim

Ing Jerman, sawetara kampanye kesehatan nasional promosi screening kanker kanthi ngumumake mung siji saka limang wong Jerman sing disaring. Iki mestine kanggo motivasi wong kanggo ujian. Nanging panaliten anyar sing diterbitake ing Psychological Science, jurnal Asosiasi Ilmu Psikologis, nemokake yen pesen sing apik iki nduweni efek sing ngelawan: ndadekake wong lanang luwih cenderung milih layar.

Ing panaliten sadurunge, Monika Sieverding saka Universitas Heidelberg lan kanca-kancane (Uwe Matterne lan Liborio Ciccarello) nemokake manawa wong lanang sing durung nate ditandhani kanker ngira manawa umume wong lanang liyane uga ora disaring. Nanging Sieverding pengin ngerti apa kapercayan wong-wong iki babagan tingkat screening kena pengaruh apa dheweke mutusake kanggo screening kanker.

Para peneliti nyedhaki wong lanang ing wilayah pejalan kaki ing rong kutha gedhe ing Jerman. Dheweke milih wong lanang sing umure 45 utawa luwih lan durung nate ditandhani kanker. (Ing Jerman, screening dhasar kanggo wong kalebu ujian kanker prostat lan asring uga tes getih kanggo kanker kolorektal.) Wong lanang maca siji saka rong pernyataan babagan screening kanker. Siji nyatakake yen mung 18 persen wong Jerman sing wis disaring kanker ing taun kepungkur (klompok "prevalensi rendah"); liyane ngandika sing wis 65 persen wong wis screening ("high-prevalensi" klompok). Loro-lorone pernyataan kasebut bener. Kapisan mung kira-kira setaun, dene sing nomer loro yaiku persentase wong sing wis diuji sajrone urip. Banjur wong-wong mau ditakoni apa dheweke duwe tujuan screening kanker sajrone 12 wulan sabanjure.

Wong lanang ing klompok prevalensi dhuwur luwih cenderung nuduhake yen dheweke bakal ngalami skrining kanker ing taun ngarep tinimbang sing ana ing klompok prevalensi rendah. Kajaba iku, wong lanang ing klompok prevalensi kurang cenderung menehi jeneng lan alamat kanggo nampa informasi luwih lengkap babagan skrining kanker liwat surat, saéngga nuduhake manawa informasi prevalensi rendah bisa uga duwe efek sing nyuda motivasi.

"Kanggo kita menarik banget amarga iki gampang banget diganti," ujare Sieverding, sing nulis artikel kasebut karo Sarah Decker lan Friederike Zimmermann, kabeh Universitas Heidelberg. "Ana akeh alangan kanggo screening kanker. Sampeyan ora bisa ngganti sikap kanthi gampang, utawa gambar pasien screening kanker rata-rata, nanging gampang ngganti framing kampanye." Kampanye kesehatan bisa gampang dirancang kanggo nggawe wong mikir yen umume wong liya nindakake prilaku iki, mula sampeyan uga kudu - apa iku screening kanker, vaksinasi, utawa ngumbah tangan.

Popular dening topik