Musik latar mburi bisa ngrusak kinerja, ujare panaliten anyar
Musik latar mburi bisa ngrusak kinerja, ujare panaliten anyar
Anonim

Wis pirang-pirang dekade, riset nuduhake manawa ngrungokake musik bisa nyuda rasa kuwatir lan depresi, nambah swasana ati, lan bisa nambah fungsi kognitif, kayata kesadaran spasial. Nanging, nganti saiki, riset durung ngrampungake cara ngrungokake musik. Contone, apa entuk manfaat kognitif isih padha yen ngrungokake musik nalika nindakake tugas, tinimbang sadurunge? Salajengipun, kados pundi pilihan kita kangge jinis musik tartamtu mengaruhi kinerja? Panaliten anyar saka Applied Cognitive Psychology nuduhake manawa ngrungokake musik sing disenengi nalika nindakake tugas ngeling-eling serial ora mbantu kinerja luwih saka ngrungokake musik sing ora disenengi.

Para panaliti njelajah 'efek swara sing ora relevan' kanthi mbutuhake peserta ngelingi serial (ngelingi dhaptar 8 konsonan ing urutan presentasi) ing ngarsane limang lingkungan swara: musik sing sepi, disenengi (umpamane, Rihanna, Lady Gaga, Stranglers, lan Arcade Fire), musik sing ora disenengi (trek "Thrashers" dening Death Angel), status ganti (urutan angka acak kayata "4, 7, 1, 6") lan status ajeg ("3, 3, 3"). Kemampuan ngeling-eling kira-kira padha, lan paling miskin, kanggo musik lan kahanan sing ganti. Pangeling-eling sing paling akurat dumadi nalika para peserta nindakake tugas ing lingkungan sing luwih tenang lan stabil. Mangkono ngrungokake musik, preduli apa wong seneng utawa ora seneng, ngganggu kinerja bebarengan.

Peneliti utama Nick Perham nerangake: "Kinerja musik sing kurang apik lan owah-owahan swara amarga variasi akustik ing lingkungan kasebut. Iki ngrusak kemampuan kanggo ngelingi urutan item, liwat latihan, ing dhaptar sing ditampilake. Aritmetika mental uga mbutuhake kemampuan kanggo nahan informasi pesenan ing wektu sing cendhak liwat latihan, lan bisa uga kena pengaruh kinerja nalika ana owah-owahan, lingkungan latar mburi.

Sanajan musik bisa nduwe pengaruh positif banget marang kesehatan mental umum, musik bisa, ing kahanan sing diterangake, uga duwe efek negatif ing kinerja kognitif. Perham kandha, "Akeh wong ngrungokake musik bebarengan, tinimbang sadurunge nindakake tugas. Kanggo nyuda efek negatif saka musik latar nalika ngelingi informasi supaya bisa nindakake tugas kanthi tenang utawa mung ngrungokake musik sadurunge nindakake tugas kasebut.

Popular dening topik