Ketaatan kanggo olahraga sing disaranake nambah fungsi fisik, nyuda rasa nyeri kanggo pasien OA
Ketaatan kanggo olahraga sing disaranake nambah fungsi fisik, nyuda rasa nyeri kanggo pasien OA
Anonim

Pasien karo osteoarthritis (OA) saka dhengkul utawa pinggul sing netepi latihan terapi fisik ing omah sing disaranake lan gaya urip sing aktif sacara fisik ngalami rasa nyeri, fungsi fisik, lan efek sing dirasakake dhewe miturut panaliten saka peneliti ing Walanda. Riset uga nuduhake yen pangopènan prilaku olah raga lan gaya urip sing aktif sacara fisik sawise discharge terapi fisik nambah efektifitas terapi olahraga jangka panjang ing pasien OA lutut utawa pinggul. Rincian sinau kasedhiya online lan bakal diterbitake ing edisi Agustus cetak Arthritis Care & Research, jurnal saka American College of Rheumatology.

Individu sing duwe OA ing pinggul utawa dhengkul ngalami nyeri, nyuda kekuatan otot, nyuda gerakan sendi, lan ketidakstabilan sendi. Miturut Organisasi Kesehatan Dunia (WHO) OA minangka salah siji saka sepuluh penyakit sing paling mateni ing negara maju. Perkiraan WHO luwih akeh nyatakake yen 80% wong sing duwe OA duwe watesan ing gerakan, lan 25% ora bisa nindakake aktivitas utama saben dinane. Asring pasien OA diarani terapi fisik kanggo nyuda cacat lan nambah fungsi fisik sakabèhé kanggo nyukupi kabutuhan saben dina. Senadyan terapi olahraga nduweni efek jangka pendek sing bermanfaat, riset sing luwih anyar wis nuduhake yen sawise terapi olahraga, efek perawatan positif mudhun ing wektu lan pungkasane ilang ing jangka panjang.

Tim riset Walanda nganakake studi tindak lanjut observasional ing pasien 150 kanthi OA pinggul lan / utawa dhengkul sing nampa terapi olahraga. Subjek sinau diterusake sajrone 60 sasi kanggo netepake ketaatan kanggo latihan sing diarahake dhewe (sajrone lan sawise periode perawatan terapi fisik sing diwènèhaké) ing asil pasien saka rasa nyeri, fungsi fisik, lan efek sing dirasakake dhéwé. Telung wangun ketaatan, sing ditetepake minangka prilaku subyek sing cocog karo rekomendasi sing disepakati dening ahli terapi fisik, diukur-ketaatan kanggo latihan ing omah, aktivitas ing omah, lan aktivitas fisik sing tambah. Para panaliti nggunakake kuesioner laporan dhewe kanggo ngukur ketaatan peserta kanggo latihan ing omah (umpamane latihan nguatake otot) lan aktivitas (umpamane mlaku-mlaku utawa muter). Assessment ketaatan diwiwiti ing awal, lan banjur ditindakake maneh ing 3, 15, lan 60 sasi.

Hasil pasien saka nyeri lan fungsi fisik diukur kanthi nggunakake skor Indeks Osteoarthritis (WOMAC) Western Ontario lan McMaster Universities. Skala WOMAC kisaran saka sing paling apik nganti paling awon, tegese skor sing luwih murah nuduhake rasa nyeri sing kurang lan fungsi fisik sing luwih apik. Kinerja fisik peserta diukur kanthi wektu (ing detik) kanggo mlaku kanthi jarak 5 meter kanthi perbaikan kinerja sing dicathet kanthi nyuda wektu kanggo ngrampungake mlaku.

Asil nuduhake ing 3 sasi tindakake-munggah 57.8% saka subyek sinau manut latihan dianjurake lan 53.8% kanggo aktivitas dianjurake. Ketaatan kanggo olahraga sacara signifikan digandhengake karo nyuda rasa nyeri (-1.0 poin ing skala saka 0 nganti 20), lan perbaikan ing fungsi fisik sing dilapurake dhewe (-2.3 poin ing skala saka 0 nganti 68) lan kinerja fisik (-0.29). detik dibandhingake karo wektu garis dasar 4,8 detik kanggo lumaku 5 meter (16 kaki)). "Ketaatan sing luwih apik kanggo latihan ing omah lan luwih aktif sacara fisik nambah efektifitas terapi olahraga jangka panjang ing pasien OA pinggul lan / utawa dhengkul," ujare penulis utama studi, Martijn Pisters, M.Sc., PT.

Tingkat aktivitas fisik intensitas moderat utawa kuat sing luwih dhuwur digandhengake kanthi nyuda rasa nyeri, fungsi fisik lan kinerja fisik, uga efek positif sing dirasakake dhewe. Penulis nemokake yen siji jam saben minggu luwih akeh aktivitas fisik ing tingkat moderat nyebabake peningkatan fungsi fisik sing dilapurake dhewe -0.24 kanthi skala saka 0 nganti 68. Sajrone periode perawatan terapi fisik, aktivitas fisik pasien tambah akeh. kanthi 1,5 jam kegiatan fisik intensitas moderat utawa kuat saben minggu. Sawise periode perawatan, aktivitas fisik mudhun saben jam 0,5 lan 1,3 ing follow-up 15 lan 60 sasi.

Kajaba iku, peneliti nyathet penurunan ketaatan olahraga sawise rampung terapi fisik kanthi mung 44.1% pasien lan 30.1% isih ngleksanani ing 15- lan 60-sasi tindak lanjut. Kajaba iku, ketaatan kanggo aktivitas ing omah mudhun ing 15- lan 60-sasi tindak lanjut kanthi mung 29.5% lan 36%, subyek sinau sing manut. "Riset mangsa ngarep kudu fokus ing carane prilaku olahraga bisa stimulus lan maintained ing long term kanggo nambah asil kanggo patients karo OA," rampung Pak Pisters.

Popular dening topik