Resiko infeksi lan pati sing luwih dhuwur ing wong First Nations ing dialisis peritoneal
Resiko infeksi lan pati sing luwih dhuwur ing wong First Nations ing dialisis peritoneal
Anonim

Wong First Nations ing Kanada ing dialisis peritoneal tambah risiko peritonitis lan pati, preduli saka apa padha manggon ing deso utawa kutha lokasi, ketemu sinau diterbitake ing CMAJ (Canadian Medical Association Journal) (pra-embargo link mung)

Prevalensi diabetes, obesitas lan hipertensi sing dhuwur ing Bangsa-Bangsa Pertama Kanada, utawa populasi pribumi, nyebabake tuwuhing penyakit ginjel lan gagal ginjel kanthi cepet lan mbutuhake perawatan lan dialisis.

Peritonitis minangka inflamasi peritoneum (lapisan njero tembok weteng lan pelvis), asring disebabake infeksi.

Dialisis peritoneal (PD) nggunakake peritoneum kanggo nyaring limbah lan keluwihan banyu dibandhingake karo hemodialisis sing nyaring kasebut sacara eksternal liwat saringan. Hemodialisis mbutuhake manggon cedhak pusat dialisis, dene dialisis peritoneal bisa ditindakake dening pasien ing omah. Ing Kanada, kira-kira 18% pasien dialisis ngalami dialisis peritoneal.

Panliten kasebut, dening peneliti saka Rumah Sakit Umum St. Boniface lan Universitas Manitoba ing Winnipeg, Manitoba, nyinaoni 727 wong diwasa kanthi penyakit ginjel tahap pungkasan ing dialisis peritoneal saka 1997 nganti 2007 ing Manitoba. Saka jumlah kasebut, 161 minangka Bangsa-Bangsa Pertama lan 566 Bangsa-Bangsa Non-Pertama.

"Ing kelompok pasien dialisis peritoneal sing gedhe iki, status First Nations digandhengake karo peningkatan kematian lan peritonitis sawise nyetel demografi baseline, co-morbidities lan karakteristik peritoneal, lan temuan kasebut ora gumantung saka manggon ing lingkungan kutha utawa deso, " nyerat Dr Manish Sood karo coauthors.

Penulis nyaranake manawa paningkatan mortalitas bisa uga amarga reresik dialisis, kanthi inflamasi lan gagal ngresiki cairan, sanajan dheweke negesake iki kudu diselidiki.

Padha nyathet yen nalika isolasi geografis lan jarak saka perawatan kesehatan bisa digandhengake karo tambah risiko pati ing wong sing dialisis, ora ana bedane antarane pasien Bangsa-Bangsa Pertama ing kutha lan deso ing dialisis peritoneal.

"Amarga akeh wong Bangsa-Bangsa Pertama sing manggon ing sisih lor sing adoh, mula manawa pasien sing adoh saka panyedhiya perawatan kesehatan ora luwih ala tinimbang sing luwih cedhak," tulis panulis. "Akeh pasien, sawise ngalami gagal ginjel lan miwiti dialisis, pindhah menyang kutha-kutha sing ngisolasi saka kulawarga, budaya lan komunitas. Temuan kita nyaranake ora perlu relokasi pasien."

Riset luwih akeh kanggo ningkatake asil kanggo pasien dialisis First Nations dibutuhake.

Popular dening topik