Petunjuk kanggo efek samping saka obat Parkinson ditemokake
Petunjuk kanggo efek samping saka obat Parkinson ditemokake
Anonim

Pasien sing nandhang penyakit Parkinson bisa ngarepake versi obat dopamin (Levodopa) sing bebas efek samping ing mangsa ngarep sing ora adoh banget.

Penyidik ​​saka Universitas Lund ing Swedia wis kasil metu karo cara kanggo tokoh metu mekanisme ing otak sing ngandika nimbulaké iki efek sisih Levodopa, salah siji saka obatan paling umum digunakake kanggo nambani gejala gadhah penyakit Parkinson.

Obat kasebut ngemot versi dopamin kimia otak buatan manungsa sing bisa mbantu ngontrol gerakan sing ora disengaja ing antarane pasien sing nandhang penyakit Parkinson, penyakit sistem saraf sing nyebabake kaku lan goyang-goyang anggota awak.

Riset nyaranake manawa panggunaan dopamin kanthi jangka panjang bisa nyebabake efek samping kaya gerakan sing ora disengaja lan dendeng sing dikenal kanthi jeneng Dykinesias. Nanging, ora ana kajelasan apa sing nyebabake reaksi salabetipun kasebut.

Nganti saiki, peneliti ora bisa nemtokake cara sing cocog kanggo neliti mekanisme kasebut kanthi nggunakake kewan laboratorium. Klompok sinau ing Universitas Lund wis nggawe cara anyar kanggo menehi tandha kanthi akurat mekanisme otak sing nyebabake efek samping.

"Kita nggunakake virus sing ora mbebayani sing ngenalake gen cilik menyang sel saraf. Ing proses sing melu sawetara tahapan, gen nyebabake sel saraf mandheg ngasilake dopamin, tanpa ngrusak, "ujare Ayse Ulusoy, salah sawijining peneliti sing melu proyek kasebut.

Ing antarane pasien penyakit Parkinson, sawetara sel saraf sing ngasilake dopamin bisa mati. Ing wektu sing padha, macem-macem sel liyane sing ana ing otak katon ngalami owah-owahan. Transfer fungsi iki amarga mati sel otak sing ngasilake dopamin nggawe deteksi owah-owahan sing nyebabake dyskinesias praktis angel.

Para ilmuwan ngembangake sel saraf tikus laboratorium sing umume berfungsi normal. Sèl-sèl saraf iki bisa ngidini wong-wong mau mbukak kunci mekanisme ing mburi dyskinesias sing bisa nemokake pranala menyang sel saraf sing bisa ngeculake dopamin.

Ing panliten kasebut, sing katon ing jurnal PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), para peneliti nyaranake manawa temuan kasebut bakal mbantu ngembangake perawatan penyakit Parkinson sing luwih sabar ing mangsa ngarep.

Popular dening topik